Dolda fel hus

Vi hjälper dig att få rätt | Stockholm 08-673 51 80 | Göteborg 031-300 05 50

Checklista inför husköp

Att köpa ett hus innebär alltid en ekonomisk risk. Här hjälper vi dig med en checklista med saker som är viktigt att tänka på inför husköp.

Det gäller att hålla huvudet en smula kallt när man letar hus. Det är lätt att bli förälskad i detaljer som en vacker sjöutsikt eller en fin gammal kakelugn. Vissa hus har en underbar atmosfär, men det garanterar tyvärr inte att det är problemfritt att köpa och äga dem. Den nyförälskade känslan går snabbt över i besvikelse och frustration om huset är bemängt med brister som kräver renoveringar eller som till och med innebär hälsorisker.

”Du kan redan på visningen sortera bort ett hus genom att vara lite extra uppmärksam. Om du sedan vinner budgivningen så ska du alltid skriva in i avtalet att du vill göra en ordentlig besiktning av huset först”

Därför ska du alltid tänka dig för noggrant redan innan du lägger ett bud på ett hus. Du kan redan på visningen sortera bort ett hus genom att vara lite extra uppmärksam. Om du sedan vinner budgivningen så ska du alltid skriva in i avtalet att du vill göra en ordentlig besiktning av huset först och att avtalet bara är giltigt om besiktningen blir godkänd.

Hur undviker man dolda fel?

Ett dolt fel går tyvärr inte att undvika, det ligger i själva dess natur. Ett dolt fel är nämligen något som varken köparen, mäklaren eller säljer känner till när avtalet skrivs, och det ska heller inte ha gått att upptäcka vid en noggrann besiktning, eller varit förutsebart med tanke på husets ålder eller skick.

Ett dolt fel bara dyker upp, och för dig som köpare kan det visserligen kännas jobbigt, men om det upptäcks inom tio år efter köpet så är det på säljarens ansvar. Värre är det om det efter köpet uppdagas ett fel som du borde ha upptäckt innan du köpte huset.

Undersökningsplikt när du köper hus

Som köpare har du undersökningsplikt när du ska köpa ett hus. Det är alltså upp till dig som köpare att försäkra dig om att huset inte har några skavanker. Naturligtvis behöver du inte avstå från att köpa huset om du upptäcker brister, men du vet vad som gäller och kan ta det i beaktning när du budar på huset.

Undersök huset vid visningen

Redan vid visningen kan du se tecken på att ett hus inte håller måttet. Naturligtvis kan du inte ta dig för vad som helst på en visning, men här är några tips på vad du faktiskt kan och bör göra:

  • Öppna och stäng fönster och dörrar
    Finns det tecken på att någon dörr hänger snett? Kan det bero på sättningar i huset? Och vad verkar fönstervirket vara i för skick?

  • Tänd och släck alla lampor
    Låter det konstigt i väggarna när du tänder och släcker? Det kan vara ett tecken på att elledningarna är gamla och behöver bytas ut.

  • Spola i kranar och på toaletten
    Är det bra tryck i kranarna? Kommer det kallt och varmt vatten som det ska? Låter det konstigt i rören?

  • Leta efter synliga tecken på vattenskador
    Mörka fläckar på väggarna eller golven, instängd lukt - det går att känna och se tecken på fuktskador även på en visning. Om du har någon vän som är extra känslig för mögel och fukt, ta med honom eller henne.

  • Fråga ut mäklaren
    Ställ många frågor till mäklaren, som varför de nuvarande ägarna säljer, om huset renoverats och i så fall när, hur många tidigare ägare huset haft och så vidare. Kanske får du reda på något som får dig att avstå från att buda, kanske blir det tvärtom.

Beställ en noggrann besiktning om du vinner budgivningen

Om du sedan vinner budgivningen bör du alltid låta en professionell besiktningsman undersöka huset. En besiktning är en byggnadsteknisk undersökning, och ju mer som ingår, desto bättre. Eftersom vem som helst kan kalla sig besiktningsman bör du alltid anlita en person som är certifierad från SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund.

Förutom tecken på mögel och fukt i tak, väggar och golv bör besiktningsmannen även undersöka krypgrunden, samt kontrollera vattenledningar, ventilation och el, särskilt om dessa inte är utbytta eller renoverade på länge. Om huset överlag verkar vara i ett gott skick kan du dock med fog anta att även dessa husdelar är i bra skick. Hör dig för med besiktningsmannen efter undersökningen om han eller hon tror att det kan vara bra att genomföra en noggrannare undersökning.


Liknande artiklar


Dolda fel i garage och andra komplementsbyggnader

Dolda fel måste vara dolda

Ersattes trots köp i befintligt skick

Försäkring för dolda fel

 

Vi ser till dina rättigheter när du köper hus!
14 Oct 2019