När det kommer till köp av sommarstuga bör man vara extra vaksam och noga med att undersöka alla delar av fastigheten innan man slår till. Dolda fel i fritidshus är vanligt förekommande och det är bra att vara uppmärksam.
Bristande underhåll vanligt i fritidshus / sommarstuga
Problemet med många sommarstugor och semesterbostäder är just att de inte används året runt. Det är mycket lätt att det uppstår skador under de delar av året då bostaden står tom och oanvänd. Ett hus mår helt enkelt bättre av att någon bor där, håller varmt och ser till att det inte blir en invasion av exempelvis myror, möss eller andra ovälkomna gäster.
Att hålla på att pyssla, snickra och måla ligger inte heller så högt i kurs gällande favoritaktiviteter hos dem som har sommarhus. Man vill helst bara vara där och ta det lugnt. Det betyder att många hus som kommer ut på marknaden har bristande underhåll. Någon har köpt dem för länge sedan, spenderat somrarna där och inte gjort så mycket mer.
Dolda fel kan vara svåra att upptäcka i fritidshus
Låt dig därför inte förföras för mycket när du tittar på sommarhus utan var realistisk gällande vilka åtgärder som kan behövas för att huset ska bli ett trivsamt sommarnöje snarare än ett penga- och tidsslukande renoveringsprojekt.
Ofta har det också slarvats när åtgärder väl har gjorts i sommarhus. Många “hemmafixare” ger sig på projekt som de aldrig skulle våga göra i sina permanenta bostäder, givetvis med varierande resultat. Fråga om du ser att exempelvis ett badrum ser ut att vara hemmabyggt och be att få göra en utökad undersökning för att säkerställa att exempelvis tätskikt har gjorts på rätt sätt.
Fördel att välja förbesiktigad fastighet
Även om en besiktning av en fastighet inte fråntar köparens ansvar gällande att söka efter dolda fel så brukar besiktningsprotokollet ge goda indikationer på vad som kan behöva göras i ett hus.
Många mäklare erbjuder idag förbesiktigade fastigheter, vilket gör det enklare vid budgivningsprocessen. Du vet redan innan vilka eventuella anmärkningar som finns och kan anpassa ditt bud till detta då du har en god uppfattning om vad som kan behöva göras. Se alltid till att besiktningen har gjorts av en oberoende part, till exempel ett inhyrt besiktningsföretag eller en ingenjör som inte står i direkt beroendeställning till mäklaren.
Även om det finns ett besiktningsprotokoll bör du ändå vara noga när du undersöker fastigheten vid visningen och innan du skriver på ett kontrakt. Åk ut en gång till och titta med ett kritiskt öga. Kanske är det något som du har missat och som kan leda till problem om det inte åtgärdas i tid.
Lycka till i jakten på ett trivsamt sommarhus!
Andra inlägg
- Information om besiktning av hus
- Försäkring för dolda fel – så fungerar det
- Dolda fel vid köp av tomt
- Så klassar man ett fel som dolt
- Se över källaren inför vintern
- Fuktskador | Prisavdrag | Undersökningsplikt
- Räknas skadedjur som dolt fel?
- Dolda fel i garage och andra komplementsbyggnader
- Trä mot betong – Hög risk för dolda fel
- Riskkonstruktioner källare